Mindfulness de gewoonste zaak van de wereld

Veel mensen interesseren zich in mindfulness en yoga, toch hangt er nog steeds een "geiten-wollen-sokken-dekentje" over mindfulness en yoga. En dat is niet voor niets. De taal en woordkeuze om ervaringen te omschrijven, wanneer we aandacht schenken aan onze "binnenwereld" in plaats van de "buitenwereld", is toch ook om jeuk van te krijgen?

Ik ben er van overtuigd, dat wanneer we wennen aan de taal, de stilte en het niet oordelen, dat er iets voor in de plaats komt dat we allemaal nodig hebben. Meer inzicht in onszelf, meer geduld, meer rust en minder stress, om maar iets te noemen.

In de jaren 20 keek men vreemd op als iemand aan het joggen was en vroeg men aan de sporter: “Waarom ren je, je wordt toch niet achtervolgt?” En nu is het de normaalste zaak van de wereld. (Bedankt Dan Harris voor dit voorbeeld.) 
Let maar op, het duurt niet lang meer voordat we het normaal vinden, dat er op scholen, bedrijven of in de vrije tijd mindfulness les met allerlei uiteenlopende thema’s wordt gevolgd. Als tegenreactie op ons prestatiegerichte-, snelle-, digitale wereld. We hebben het nodig om in deze wereld de balans te vinden en te houden. Brain fitness, bewustzijn, rust en aandacht, we kunnen er met een sceptische bril naar kijken, maar de wetenschap liegt niet. Mindfulness werkt.

We hebben het nodig. Elke dag. Tenminste als je graag wilt dat je op je sterfbed geen spijt wilt van de dingen die je níet hebt gedaan. Mindfulness is gewoonweg bewuster leven, af en toe even stil zitten en je opladen. Het zorgt ervoor dat je je leven minder op de automatische piloot aan je voorbij laat gaan.

Mindfulness maakt dat je luistert naar jezelf. Dat je naar jezelf kijkt, zonder te oordelen. Zodat je bewust wordt van wat je doet en gezondere keuzes maakt. Dat je meer vreugde, dankbaarheid of compassie toelaat in je leven. En gatverdamme wat een softe woorden, ik weet het, maar zo werkt het wel. Althans voor de meesten van ons.

Mindfulness beoefenen wordt de gewoonste zaak van de wereld, let maar op. Het is zo eenvoudig dat we het tegenwoordig de kinderen op school leren. Simpele oefeningen, met een grote impact voor ieder die het serieus neemt en durft te oefenen, elke dag weer.

-Mariska Bosch-

Logo van Inspire2Teach

Contact
Twekkelerweg 256
7553 LS Hengelo
info@inspire2teach.nl
06 25 313 504

© Inspire2Teach